Glasparelen heeft vier grote voordelen. Het materiaal wordt door middel van glasparelen snel en grondig gereinigd. Lasaanslag, vet  en ander vuil worden verwijderd (als het materiaal erg vet is, wordt het eerst ontvet). Na het parelen ziet het oppervlak er  egaal en glanzend uit.  Bovendien hecht het vuil zich na het glasparelen veel minder aan het oppervlak. Een vierde voordeel is dat het oppervlak wat harder en steviger wordt.

Een toepassing waar veel geglasparelde onderdelen worden gebruikt, is bijvoorbeeld de machinebouw. Vooral voor machines in de voedingsmiddelenindustrie wordt  het glasparelen  vaak ingezet. Ook wordt glasparelen gebruikt om meubels te ontdoen van boenwaslagen, vernis e.d.

Steeds vaker wordt er hout dusdanig gestraald dat de nerven goed zichtbaar worden. Na behandeling met een vernis of beits verkrijgt men dan een rustiek uiterlijk. Ook het parelen van glas is mogelijk. Het glas wordt dan gematteerd. Met deze techniek is het mogelijk om afbeeldingen, logo’s e.d. aan te brengen op ruiten die in deuren of wand meubels worden toegepast.