Staalstralen:

Bij Driestra worden robuuste stalen producten gestraald met staalgrit. Een beproefde methode om roest en andere verontreinigingen te verwijderen. Een met staal gestraald oppervlak is schoon en vertoont een bepaalde mate van ruwheid. Om de kwaliteit van het nog aan te brengen verfsysteem te waarborgen, is het van belang dat deze ruwheid voldoende is. Het oppervlakteprofiel van het gestraalde materiaal wordt door ons, met behulp van een digitale ruwheidsprofielmeter, regelmatig gecontroleerd. Indien nodig wordt de straalmix aangepast. Door het stralen krijg je een verruwing van het oppervlak waardoor er sprake is van een oppervlaktevergroting en dus van een betere hechting.

Inerte straalmiddelen:

Ook het stralen met inerte straalmiddelen behoort tot de mogelijkheden. Dit wordt vooral toegepast op non-ferro materialen bijv. een aluminium jacht. Inerte straalmiddelen gaan geen reactie aan met het gestraalde oppervlak.

Meer over fijnstralen:

Door de combinatie van de juiste druk en het juiste straalmiddel kan men specifiek straalwerk uitvoeren. Het doel is om de impact van het straalmiddel dusdanig te laten zijn dat het wel zijn reinigende kracht behoudt, maar dat de energie die als warmte vrijkomt zoveel mogelijk beperkt blijft. Deze fijnstraaltechniek maakt het mogelijk om:

  • dunnere materialen (autocarrosserie) te stralen, zonder deze te vervormen;
  • in goede staat verkerende verflagen te reinigen om vervolgens opnieuw te behandelen;
  • diverse objecten te reinigen zonder dat er sprake is van “beschadiging” van lagers of andere bewegende delen. Denk hierbij aan motoren, machinekamers, machines e.d.;
  • verwijdering van antifouling lagen op onderwaterschepen;
  • met osmose aangetaste onderwaterschepen te stralen, zie kopje polyester jachten.

Het fijnstralen wordt dan ook vooral ingezet bij de behandeling van:

  • old-timers, scooters, bromfietsen en al het andere restauratiewerk. Dit eventueel in combinatie met het aanbrengen van een laag epoxy-primer;
  • al het andere straalwerk, waarbij voorzichtigheid een must is;